Orman yangınlarına dikkat!
Toplam okunma sayısı: 2423
21 Tem 2018
TEMA Vakfı, yazın ısınmasıyla birlikte yazın artan orman yangınları riskine dikkat çekti. Türkiye 16 - 23 Temmuz 2018 tarihleri arasında TEMA Vakfı’nın 90’ından fazla ilindeki orman yangınlarının 33'ünü vurgulayan yangının büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğu vurgulandı.
Yaz aylarında orman yangınlarında belirgin bir artış var. Orman yangınlarının büyük bir kısmının piknik yangınları, sigara izmaritleri vb. Ihmal ve kusurlardan kaynaklandığını hatırlattı. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, yangınların sadece ağaçlara değil, yaşayan tüm canlılara da zarar verdiğini söyledi. ormanlarda. Orman ekosisteminin büyük zarar gördüğünü belirten Deniz Ataç, “Orman yangınları ile ormanlarda ve ormanlarda yaşayan birçok canımızı kaybediyoruz. Her yıl iklim değişikliğinin etkisiyle, yangın riski daha da artmaktadır. Ormana çok dikkat etmeliyiz.Yanlış bir hareket, binlerce hektarlık orman alanının ve canlıların yaşamlarını yitirmesine neden olabilir.Yangın ormanlarda ateş yakılmamalı, sigara izmaritleri ormana atılmamalıdır. ve ALO 177 görüldüğünde hemen bir yangın bulunmalıdır. "
Günde ortalama 11 orman yangını
Orman Genel Müdürlüğü internet sitesinde yer alan bilgilere göre, son günlerde ortalama 11 yangın var. Orman yangınlarında ilk beş sırada yer alan Antalya, Muğla, İzmir, Manisa ve Hatay ile 33 yangının% 50'si bu durumda.
Yangındaki müdahalenin süresi 15 dakikaya indi.
Türkiye'de 2002 yılında orman yangınlarına 40 dakikalık ortalama tepki süresi, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yatırımlarla bugün 15-16 dakikaya düşmüştür. Helikopter dahil, erken uyarı sistemlerinin kurulması ve yangın müdahale araçlarının yenilenmesi, çalışan sayısını azaltmada etkilidir. Orman yangınlarına erken yanıt, vatandaşlar için de önemli bir rol oynamıştır. Vatandaşlar, herhangi bir yangın veya duman gördüklerinde ücretsiz ALO 177 Orman Yangın Uyarı Hattını arayarak erken yangın müdahalesini destekleyebilirler. Bu sayede yangınlara daha kısa sürede ulaşılabilir ve büyümeye izin verilmeden küçük alanlarda kontrol edilir.
Türkiye% 60 orman yangını riski altında
1997-2017 yılları arasında Türkiyede yaklaşık 46 bin 200 adet ile 185 adet 665 hektar ormanlık orman yangını (166 bin hektarlık Tuz Gölü büyüklüğünde) yandı. Orman yangınlarının yaklaşık% 90'ı insandan türetilmiştir. Bu yangınlar:
• Anız yakma, çöp atma, avcı ve çoban ateşi, sigara, piknik ateşi, enerji nakil hattı, trafik kazası gibi cehalet ve dikkatsizlikten dolayı% 49'dur. Yalova'nın yaklaşık 1.5 katı büyüklüğünde (yaklaşık 123.000 hektar), orman ihmal ve kusur nedeniyle yakıldı.
•% 10'u terörizm, kundakçılık, orman açılışı ve diğer nedenlerle kasıtlı olarak kaldırılmıştır.
•% 31 bulunamadı. Uzmanlar, bilinmeyen nedenlerin neredeyse hepsinin insan olduğu konusunda hemfikir.
• Doğal nedenlerden kaynaklanan orman yangınları, yanan ormanların yaklaşık% 3'ünü oluşturmaktadır.
Sadece 2017 yılına ait verilere bakıldığında, yaklaşık 2.400 orman yangınının olduğu görülüyor. Bir orman alanı yaklaşık 12 bin hektar (16 bin futbol sahası büyüklüğü) yaktı. Ateş başına beş hektarın yakıldığı ve bu yangınların% 11'inin doğal,% 89'unun insan kaynaklı olduğu (% 6'lık niyet,% 30'u ihmal ve dikkatsizlik,% 53'ü çözülmemiş) bulunmuştur.
Yazlar sıcak ve kurak, Türkiye'nin Akdeniz ikliminin etkisi altındaki ormanların% 60'ı yangın riski ile karşı karşıya. Kahramanmaraş'tan başlayan ve İstanbul'dan İstanbul'a kadar Akdeniz'e ve Ege'ye uzanan 170 km'lik derinlikteki yangın büyük bir yangın riski taşımaktadır. Bu alan, birinci derece ateşe karşı savunmasız 12 milyon hektar ormanlık alana sahiptir.
TEMA Vakfı olarak, küçük ihmalin felaket getirdiğini hatırlatırız ve tüm halkımızın, hava ısınmasıyla birlikte orman yangınları riskine karşı dikkatli ve duyarlı olmalarını talep ederiz. Ormancılık organizasyonumuza ve yangınla mücadele eden ekiplerine para harcadıklarından minnettarız. Ayrıca, Yunanistan'daki son orman yangınları, canlılar için ne kadar tehlikeli yangınların olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. Yangında hayatını kaybeden tüm canlılar için üzgünüz. Yangının en yakın zamanda kontrol altına alınmasını diliyoruz.