MANŞET HABERLER

Binalarda Yangın Güvenliği Tedbirlerine Dair Yaşadığınız Alanı Sorgulayın!

Toplam okunma sayısı: 2840
02 Eki 2019
Yangından Korunma Haftası’ dolayısıyla yaptığı açıklamada; yangın güvenliği konusunda, yeni inşa edilen yapıların yanı sıra yenilenen yapılarla ilgili de uyarılarda bulunan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, “Binalarda yangın güvenliğine dair tedbirlerin sorgulanması çok önemli dedi.

Yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla binaların uygun malzemelerden yapılması, binanın yangın kompartımanlarına ayrılması, kaçış yollarının oluşturulması gibi önlemlerin mutlaka alınması gerekiyor” dedi.

25 Eylül-1 Ekim ‘Yangından Korunma Haftası’ kapsamında bir açıklama yapan Türkiye İMSAD (İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, yangına karşı göstermelik değil, can güvenliği için gerçekçi önlemler alınmasını sağlamak üzere; yapım ruhsatı, yapı kullanım izni ve çalışma ruhsatı gibi konularda gerekli düzenlenmelerin yapılması gerektiğini belirtti. Binanın tasarımından yapımına kadar, denetimin de içinde olduğu bütüncül bir sistemin kurulması ve toplumda güvenli yapı bilinci oluşturulması gerektiğini vurgulayan Ferdi Erdoğan, “Türkiye İMSAD olarak, denetimin önemini her platformda dile getiriyoruz. Türkiye’de çok acil bir Yapı Yasası’na ihtiyaç var. Bu yasanın çıkarılması, bir sektörü değil, tüm ülkeyi kalkındıracak bir hamle olacaktır. Denetim konusunda disiplini sağlamak için de olası ihmallerin önüne geçilecek bir denetim mekanizması oluşturulmalıdır” diye konuştu.

Ferdi Erdoğan, evini yenileyecek veya ev alacak vatandaşların yangın güvenliği ile ilgili dikkat etmesi gerektiğini şöyle sıraladı: “Konut, sosyal, ticari veya endüstriyel bina yaptıracakların, tasarım, malzeme, imalat ve montaj konusunda yetkinliğini belgeleyen yangın güvenlik mühendisi danışmanlar ve akredite üçüncü taraf kuruluşlarla çalışmaları ve proje safhasından itibaren yönetmeliğe uyum kontrol ve denetimlerini yaptırmaları çok önemli. Bina işletmecilerinin ise kurallara uygun işletim sağlamaları, periyodik denetimleri sadece yasal zorunluluk olduğu için değil, can güvenliğini ilgilendirdiğini göz önüne alarak yaptırmaları şart. Yeni ev alacakların yangın güvenliğine dair tedbirleri sorgulaması da önemli noktalardan biri. Yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla binaların uygun malzemelerden yapılması, binanın yangın kompartımanlarına ayrılması, kaçış yollarının teşkil edilmesi gibi pasif önlemlerin mutlaka oluşturulması gerekmektedir.”

Kaçış yolları, kural dışı kullanım nedeniyle yangın güvenliğini tehdit ediyor

Yapılarda yangın güvenliğinin, yangının çıkması ile başlamadığı ve yangını söndürmekle de sınırlı olmadığını ifade eden Ferdi Erdoğan, “Malzeme ve yapı elemanlarının doğru seçimi, mimari, elektrik, mekanik tüm projelendirmenin mevzuat, yapı kullanım gereksinimlerine uygun bir şekilde yapılması ve projenin inşaat sürecinde doğru uygulanması gerekir. Bu süreçler yapıda yangın güvenliğini sağlayacak en temel unsurlardır. Binada uygun şekilde yangın bölümlendirilmesi yapılmış, yangın kaçış yolları yangına karşı korunmuş olsa dahi, bina bölümlerinin sonradan kuraldışı kullanımı veya tadilatlar yapılması durumunda yapısal güvenlik işlevini yitirecektir. Bu nedenle binanın kullanım amacına uygun ve yangın güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanılmasının uzman taraflarca denetlenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca bina kullanımı safhasında da, yangın kaçış yollarının doğru kullanımı da dahil olmak üzere temel yangın güvenlik konularında binadaki kullanıcıların eğitimi, acil durumlarda ne yapacakları ve nasıl davranacakları konusunda bilinçlendirilmesi gereklidir” dedi.

Yenilemenin Türkiye’nin en önemli pazarlarından biri olduğunu da sözlerine ekleyen Ferdi Erdoğan şunları söyledi: “Yenilemeden söz ederken sadece binaların boyanması ve makyajından bahsetmiyoruz. ‘Derin yenileme’ dediğimiz, tesisat (elektrik, su), ısıtma-soğutma, havalandırma sistemleri, yalıtım dahil cephe sistemleri, seramik kaplamalar ve vitrifiye, pencere-cam ve çatı-baca sistemleri gibi geniş bir alandan konuşuyoruz. Eskimiş kablo sistemlerinden dolayı yangına karşı bile yenilenmesi gereken binalar var. Günümüzde teknoloji çok hızlı ilerliyor. Eski teknolojiye uygun elektrik tesisatı bulunan binaların günümüz şartlarındaki elektronik aletlerin ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değil. Bugün bir genç odasında ortalama 6 adet priz olması gerekiyor. Kullandığımız diğer küçük ev aletlerinin de sayısını düşünürseniz mevcut tesisatların yenilenmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Aynı zamanda çevre adına, enerji verimliliği adına, sürdürülebilir binalara sahip olma adına binalarımızın farklı seviyelerde yenilemeye ihtiyacı var.”

En akıllı yapı tasarımı yangına çökmeden dayanabilendir

Ülkemizde tasarlanan çok katlı iş, ofis binalarında akıllı denilen sınıflandırmanın tamamen dijital, yani elektrikle çalışan sistemlerden oluştuğunu belirten Ferdi Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: “Bu binalarda yangını algılayan dedektörler var, o dedektörler bunu algıladıktan sonra yağmurlama sistemi devreye giriyor ve bölge bölge yangını söndürüyor. Ama büyük bir deprem olduğunda ve elektrikler kesildiğinde jeneratörlerin devreye girmemesi ‘akıllı’ olarak nitelendirilen binaları tamamen yangına karşı savunmasız hale getirebilir. En akıllı yapı tasarımı yangına çökmeden dayanabilen ve insanların kaçışına müsaade edendir. Bu sayede binadaki tüm canlıları tahliye edecek süre sağlanmış olacak ve aynı zamanda yapıdaki hasar en aza indirilmiş olacaktır.”

Haber: Yangın X Editörü